INS
MAJU KLASIK ( M ) SDN. BHD
RANCANGAN PENGURUSAN
Struktur Organisasi
Struktur organisasi yang dibentuk oleh syarikat INS
MAJU KLASIK ( M ) SDN. BHD. di bawah
jenama Restoran Ani Sup Utara adalah merangkumi
keseluruhan aspek pengurusan sebagai
sebuah entiti perniagaan. Secara
keseluruhannya, struktur organisasinya.
Fungsi dan
Tanggungjawab
Pihak syarikat telah menyusun fungsi dan
tanggungjawab setiap pekerja syarikat bagi
melancarkan sistem pengurusan perniagaan. Berikut
adalah fungsi dan tanggungjawab setiap
pekerja syarikat :
Pengarah Urusan
Pengarah Urusan akan bertanggungjawab terhadap
segala perancangan dan pengendalian
urusan yang berkaitan dengan syarikat. Di antara
fungsi Pengarah Urusan ialah :
·
Menumpukan kepada aspek pentadbiran dan
kewangan perniagaa
·
Merancang penggunaan dan keperluan kewangan
syarikat.
·
Mengawal
perakaunan / kewangan syarikat.
·
Memantau pekerja-pekerja di
setiap bahagian.
·
Bertanggungjawab
di dalam membuat belian bekalan dan kawalan stok.
·
Merancang
pemasaran dan mencari peluang-peluang di pasaran baru.
·
Memastikan
operasi dan perkembangan perniagaan berjalan lancar dan mengikut
jadual perancangan.
·
Mempastikan
susun atur jadual dan aktiviti perniagaan dalam keadaan baik, teratur serta mengikut
perancangan.
·
Mengawal
perbelanjaan dan pendapatan harian termasuk kos operasi dan overhead
·
Mempastikan
peralatan dan stok bahan mentah mencukupi dari masa ke masa.
·
Menganalisa
dan memperluaskan skop peluang pemasaran.
·
Mengkaji
dan menyusun strategi promosi produk dan perkhidmatan.
·
Menguruskan
perihal kebajikan dan disiplin semua kakitangan syarikat dengan bijaksana
·
berhemah
Bahagian Pentadbiran /
Kewangan
Bahagian ini akan dikawalselia secara langsung oleh
Pengarah Urusan dan akan dibantu oleh 2 orang juruwang.
Juruwang
i.
Menerima wang daripada pelanggan yang
berurusan di kaunter.
ii. Membuat pesanan pembelian stok barangan dengan
persetujuan Pengarah Urusan.
iii.
Merekodkan setiap urusniaga wang tunai
kecil RM300.00.
iv.
Menguruskan bil pesanan / bayaran
v. Menyediakan
laporan jualan harian
vi.
Bertanggungjawab di atas segala transaksi wang keluar / masuk di Ani Sup
Utara .
Bahagian
Pemasaran
Tanggungjawab bahagian ini
akan dilaksanakan sepenuhnya oleh Pengarah Urusan dengan dibantu oleh penyelia.
Bahagian ini bertanggungjawab untuk memasarkan perkhidmatan dan produk yang
dijual. Di samping itu, pengurus juga bertanggungjawab mencari pasaran
baru terutamanya pasaran industri . Pengarah Urusan juga bertanggungjawab
merancang dengan teliti kaedah pemasaran dengan membuat kerjasama dengan
pelbagai pihak . Pengarah Urusan juga perlu bijak merancang pelbagai
pendekatan promosi untuk melariskan jualan produk syarikat.
Bahagian Perkhidmatan dan Operasi
Bahagian ini adalah
bahagian yang terpenting dalam syarikat. Oleh itu , bahagian ini perlu diberi
perhatian yang utama. Pekerja-pekerja di bahagian ini akan terlibat secara
langsung di dalam memberikan perkhidmatan yang ditawarkan kepada pelanggan.
Perniagaan ini beroperasi dari pukul 7.00 pagi hingga pukul 11.00 malam.
Perniagaan dijalankan dalam dua syif iaitu pukul 7.00 pagi – 3.00 petang dan
pukul 3.00 petang – 11.00 malam. Bahagian ini akan diketuai oleh seorang
penyelia dengan dibantu oleh 2 orang tukang masak, 4 orang pembantu dapur, 2
orang pembancuh air dan 4 orang pelayan.
Berikut
adalah fungsi setiap pekerjaan yang dinyatakan di atas.
Penyelia
i.
Membantu Pengarah Urusan memantau aktiviti pekerja-pekerja yang bekerja dalam
syarikat.
ii.
Bertanggungjawab terhadap tugasan kakitangan terutama tentang kehadiran dan
semasa menjalankan tugas harian.
iii.
Mengambil alih tugas pengurusan semasa ketiadaan Pengarah Urusan di restoran .
Tukang masak
i.
Bekerjasama dengan Pengarah Urusan dalam merancang dan menyelaras kerja-kerja
di dapur.
ii.
Memastikan susun atur peralatan dan stok bahan mentah sentiasa
kemas dan bersih di dapur.
iv.
Bertanggungjawab menyediakan masakan seperti yang diarahkan.
v.
Memastikan segala tugasan ( masakan ) mengikut kualiti dan citarasa yang
ditetapkan.
vi.
Memastikan segala tugasan mengikut jadual dan ketetapan masa yang diberikan.
vii.
Bertanggungjawab terus kepada Penyelia.
Pembantu Dapur
i.
Menyediakan semua bahan mentah yang hendak dimasak oleh tukang masak.
ii.
Membantu menyediakan hiasan semua jenis masakan sebelum dihidangkan.
iii.
Menyusun atur serta menyelaras masakan yang hendak dihidangkan mengikut
pesanan.
iv.
Mencuci peralatan serta dapur selepas digunakan.
v.
Semua bahan mentah disimpan dengan baik dan ditempatkan di tempat yang
selamat setelah digunakan.
Pembancuh Air
i.
Mahir di dalam penyediaan minuman panas dan sejuk.
ii.
Memastikan minuman mengikut kualiti yang ditetapkan.
iii.
Memastikan stok bahan mentah ( minuman ) sentiasa mencukupi.
iv
Memastikan kawasan operasi termasuk peralatannya sentiasa dalam keadaan kemas,
bersih dan selamat.
v.
Bertanggungjawab terus kepada Penyelia.
Pelayan
i.
Memberi layanan kepada pelanggan termasuk mengambil dan menghantar pesanan.
ii
Menyusun atur dan mengurus setiap sudut hadapan premis termasuk kerusi / meja
yang telah digunakan supaya sentiasa kemas dan bersih.
iii.
Memastikan pinggan /mangkuk/ gelas yang telah digunakan tidak berada di atas
meja ruang hadapan .
iv.
Memastikan keadaan lantai dan meja sentiasa bersih.
v.
Pelayan juga perlu menghantar pesanan kepada pelanggan sekitar 5 km bagi
minimum order 5 bungkus.
SKOP
PERNIAGAAN
Aktiviti Perniagaan
Di
antara aktiviti perniagaan utama yang dijalankan oleh pihak syarikat
adalah :
·
Menjual
minuman dan makanan yang berasaskan sup di restoran.
·
Membekalkan
makanan bersup kepada katerer, tempahan badan kerajaan dan swasta serta
orang perseorangan.
·
Francaisi
kepada Ani Sup Utara.
Perkhidmatan yang ditawarkan
Di antara produk yang
ditawarkan oleh Ani Sup Utara adalah seperti berikut:
·
Bihun sup
·
Mi sup
·
Kuey-teow sup
·
Bubur nasi bersup
·
Nasi ayam
·
Nasi putih bersup
·
Soto
·
Sup ayam
·
Sup daging
·
Sup
tulang
·
Sup
ekor
·
Sup
lidah
·
Sup
gear box
·
Pelbagai
minuman
Perkhidmatan
yang ditawarkan pula adalah :
·
Konsep cafe
·
Menghidang makanan yang dipesan
·
Khidmat penghantaran untuk kawasan dalam lingkungan
sekitar 5 km dari restoran ( minima penghantaran 5 bungkus / RM20.00 )
·
Tempahan makanan oleh katerer, jabatan kerajaan,
pihak swasta dan orang perseorangan.
·
Kemudahan melayari internet.
Potensi Perniagaan
Berdasarkan kepada
analisa dan kajian pasaran yang dibuat, perniagaan ini
mempunyai potensi yang cukup besar untuk berkembang di sekitar 8 % hingga
15 % setahun. Walaupun perniagaan masih di peringkat awal, namun
perkembangannya begitu memberangsangkan dan mempunyai potensi cukup besar
untuk berkembang di masa hadapan kerana Ani Sup Utara telah dikenali hampir di
seluruh Malaysia.
Usaha berterusan yang
dijalankan oleh pihak syarikat kini semakin mendapat tempat dihati
pelanggan kerana kualiti makanan dan perkhidmatan yang
ditawarkan sentiasa berada pada tahap yang amat baik. Lokasi
kedai yang terletak di tepi jalan utama di antara Kepala Batas dan Tasek
Gelugor merupakan laluan yang cukup strategik dan memberi kelebihan
kepada Ani Sup Utara untuk berkembang kerana pelanggan
dapat mengunjunginya dengan mudah. Selain itu, kedudukannya yang berada di
laluan menuju keLebuhraya Utara Selatan juga memberikan impak yang cukup baik
untuk perniagaan itu berkembang.Walaupun keadaan ekonomi tidak begitu baik
kebelakangan ini, namun pembangunan dibandar Kepala Batas di mana
terdapat banyak taman-taman perumahan baru telah dibina,seperti Bandar
Putra Bertam, Taman Bertam Indah dan Taman Bertam Perdana. Tambahanpula, Bandar
Kepala Batas juga adalah merupakan MINI PUTRAJAYA di mana terdapatbanyak
kompleks-kompleks kerajaan yang merupakan satu faktor penyumbang
kepadapeningkatan saiz pasaran yang dimiliki oleh Ani Sup Utara. Selain
itu, di sini terdapatbeberapa
institusi pendidikan seperti Maktab Rendah Sains Mara, Sek. Men. Sains
KepalaBatas, Institut Latihan Perindustrian dan Kolej Sains Perubatan
Alliance. Adalahdijangkakan pertumbuhan ekonomi Bandar Kepala Batas akan
terus berkembang denganwujudnya Taman Perindustrian , USM dan UiTM dalam
tempah 3 tahun hingga 5 tahunyang akan datang. Industri makanan kurang terjejas walaupun
keadaan ekonomi tidak begitu baik kerana makanan merupakan keperluan asas
kepada manusia. Keadaan ini akan memberi kelebihan kepada pihak syarikat untuk
menempatkan diri di dalam pasaran dan seterusnya memenangi hati pelanggan
kerana majoriti penduduk bandar ini dan kawasan sekitarnya adalah bumiputera.
Melalui
pertambahan modal pusingan yang lebih besar, pihak syarikat amat berharap
akan dapat menjana modal tersebut untuk memberikan perkhidmatan , suasana
restoran yang lebih selesa dan menyediakan pelbagai kemudahan untuk pelanggan.
Melalui jalinan tawaran perkhidmatan dan produk yang
pelbagai ini, Ani Sup Utara mampu memenuhi keperluan dan kehendak
pelanggannya di masa hadapan. Ia juga turut mampu
menjadi pembekal utama makanan berasaskan sup di kawasan tersebut.
LATAR BELAKANG
LEMBAGA PENGARAH
Pengarah 1
Nama
: En. Ismail bin
Abdullah
Jawatan
: Pengarah Urusan
Alamat
Tetap
: No. 33 , Persiaran
Seksyen 5/12 , Bandar Putra Bertam , 13200
Kepala Batas, P. Pinang.
Telefon
: 013-4572840
No. Kad
Pengenalan
: 640419-07-5753
Tarikh Lahir
: 19.04.1964
Bangsa/Agama
: Melayu/Islam
Taraf
Perkahwinan
: Berkahwin
Kelulusan Akademik
: SPM , STPM ,
Diploma Perguruan
Pengalaman
Kerja
: 18 Tahun
Jawatan
:
Guru
Majikan
:
Guru Besar , Sek. Keb. Taman Senangan , Butterworth
, P. Pinang.
Kursus Dihadiri
: Latihan Asas
Perniagaan
Tarikh
:
Bil.19/2007 – 17 hingga 22 Jun 2007
Penganjur
: MECD dengan
kerjasama INSKEN dan MARA.
Pengarah 2
Nama
: Pn. Saripah
Farhiyah binti Syed Ahmad
Jawatan
: Pengarah Operasi
Alamat
Tetap
: No. 33 ,
Persiaran Seksyen 5/12 , Bandar Putra Bertam ,
13200 Kepala Batas, P. Pinang.
Telefon
: 017-5411700
No. Kad
Pengenalan
: 650130-02-5498
Tarikh
Lahir
: 30.01.1965
Bangsa/Agama
: Melayu/Islam
Taraf
Perkahwinan
: Berkahwin
Kelulusan
Akademik
: Sijil Tinggi
Agama Malaysia ( STAM )
LATAR BELAKANG
SYARIKAT
Nama Perniagaan
:
INS MAJU KLASIK ( M ) SDN. BHD. ( Francaisi kepada Syarikat LITTLE
CASH ( M ) SDN. BHD. )
Alamat
Berdaftar
: No. 33, Persiaran
Seksyen 5/12,Bandar Putra Bertam, 13200 Kepala Batas, Pulau Pinang.
Alamat Operasi/Kedai :
No. 18, Persiaran Seksyen 4/8, Bandar Putra Bertam, 13200
Kepala Batas, Pulau Pinang .
No.
Telefon
: 013-4572840
No. Daftar Perniagaan
: 812446 - M
Tarikh
Pendaftaran
: 04 . 04 . 2008
Francaisor
: LITTLE CASH ( M )
SDN. BHD. ( Jenama ANI SUP
UTARA )
Alamat
Francaisor
: No. 15, Jln.
Cheong Sam 10/11, Seksyen 10, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan .
Aktiviti
Perniagaan
: Menjalankan perniagaan restoran berasaskan
sup.
Membekalkan makanan bersup kepada
katerer, pejabat kerajaan & swasta serta orang perseorangan.
Bentuk
Perniagaan
: Sendirian Berhad
Modal
Dibayar
: RM 2.00
Setiausaha
Syarikat
: Omar bin Abdullah
LS 007250
Bank
Berurusan
: Bank Islam
Malaysia Berhad, Cawangan Kepala Batas, Pulau Pinang.
No.
Akaun
: 07043011019165
Nama
Pengarah
: En. Ismail bin
Abdullah
Pn.
Saripah Farhiyah binti Syed Ahmad
No.
K/P
: 640419-07-5753
650130-02-5498
Milikan
: 100 % bumiputera
Peratus
Syer
: 50 % / 50 %
No.
K/P
: 640419-07-5753
650130-02-5498
Tujuan pihak syarikat menyediakan kertas kerja ini
adalah sebagai panduan dalam perniagaan serta untuk membentangkan perancangan
perniagaan syarikat, meliputi aspek pengurusan, pemasaran,
perkhidmatan dan kewangan syarikat kepada pihak MARA untuk memohon pembiayaan
berjumlah RM185 000.00 sahaja ( Ringgit Malaysia Satu
Ratus Lapan Puluh Lima Ribu Sahaja ). Tempoh
pembiayaan yang dipohon oleh pihak syarikat adalah selama 7 tahun
dan pihak syarikat juga turut memohon tempoh bernafas
selama 3 bulan. Kos Pelaburan Projek adalah sebanyak RM292 730.00
di mana sebanyak RM89 098.90 dibiayai dengan wang pemilik sendiri
sementara baki RM185 000.00 adalah melalui pembiayaan yang dipohon ini. Tujuan
pembiayaan adalah untuk membeli aset tetap dan juga sebagai modal pusingan.
Penggiraan Pembiayaan:
Nilai Pembiayaan
: RM 185
000.00
Tempoh :
7 tahun
Kadar Keuntungan
:
4% setahun
Keuntungan Pembiayaan
: RM185 000 x
4 % x 7 tahun
= RM51 800.00 /
84 bulan
= RM616.00
sebulan
Jumlah
Pembiayaan
: RM185 000.00 + RM
51 800.00
= RM236 800.00
Bayaran Balik
Bulanan
: RM185
000.00/ 84 bulan
=RM2 202.38 + RM616.67
Bayaran
Bulanan
: RM2 819.05
sebulan